Chaim Cohen and Co. Law Office, Notaries and Mediators
חיים כהן ושות', משרד עורכי דין, נוטריונים ומגשרים
ניוזלטר
להלן עמוד מתעדכן של אירועי הלטיגציה הבולטים של משרד עו"ד חיים כהן
אומנות הליטיגציה והמשפט:
יום חמישי. אשתי שואלת אותי: " חיים האם יש לך תוכניות ליום שישי הקרוב, או שיש לך יום חופשי איתי ועם המשפחה?". " אין לי שום תכניות דניס היקרה והאהובה, יומן נקי".
קם בשבע וחצי, סידורים. עושים קניות בסופר השכונתי, כיף. חוזרים לבישול משותף דניס מבשלת, אני חותך ומנקה.
אז אני מקבל שיחת טלפון מלקוח; "אחי נעצר,הוא מובא להארכת מעצר בקריית גת עוד שעה וחצי."
משפחה נורמטיבית לגמרי, גרים בישוב דתי לאומי. האח מחנך לשעבר בבית ספר, שהחליט לפתוח עסק פרטי, לשיווק והשכרת ציוד הגברה לאירועים גדולים, חתונות מופעי בידור וכדומה. ללא עבר פלילי, אב לשש בנות. אשתו עובדת מדינה בכירה. אחת הבנות שלו, משרתת בשירות לאומי משמעותי ביותר.
"על מה הוא נעצר ?" אני שואל.
"לא יודע, לא מבין בדיוק, מישהו עקץ אותו, גם חייב לו הרבה מאוד כסף, גם גנב לו ציוד מהעסק, אחי נפגש איתו וזה הסתבך, לא מבין בדיוק"
טוב, נירגעתי והרגעתי אותו, זה לא עשה עלי רושם של אירוע מיוחד.
אשתו נכנסה לשיחה והתחננה שאגיע, אמרתי לה שאני בדרך, וכי יכול להיות שכשאהיה בדרך יחליטו לשחרר אותו בערבות, ואם זה קורה שיתקשרו להודיע לי. חשבתי כך אולי אציל חלק מהיום שישי הפנוי, שחומק מתחת לידי. בכאב גדול בישרתי לאשתי את שהתרחש,שאני חייב לנסוע. היא מכירה את אחיו של הלקוח, באצילותה ואהבתה אלי, הבינה את המצב ופירגנה.
אם לא די בכל אלה, המכונית לא הניעה, המצבר שבק חיים, דווקא באותו זמן. לא חשבתי פעמיים ונסעתי לקריית גג עם האופנע. כשהגעתי הודעתי לאשתי המודאגת שהגעתי ונכנסתי לעיניינים.
השופטת כבר המתינה באולם, לאחר שקיבלתי סקירה ראשונית מהמשפחה, עוד לפני שהעלו את העצורים, פניתי לתובע המשטרתי, עדיין לא מעכל את מה שהתרחש באמת, ואמרתי לו: " שלום אני חיים כהן מייצג את מר .... בוא ננסה להסכים על תנאי ערבות, הרי ברור לך שהלקוח שלי לא עבריין, הוא קורבן של עוקץ ומעשה גניבה".
התובע חייך אלי ברחמנות, במעט זילזול, ואמר לי: "חבר יקר אתה לא בעיניינים, זה תיק פשע חמור, יש פה שוד, שימוש ברכב בלא רשות, גניבת משאית, תקיפה חמורה, סחיטה באיומים, קשירת קשר לביצוע פשע, תקיפה וחבלה של ממש, עשיית דין עצמי, הלקוח שלך עם עוד אחד לקחו את החוק לידיים ועשו מעשים חמורים ביותר. אנחנו מבקשים חמישה ימי מעצר."
אמרתי לו:"חבר אתה טועה אני מכיר את האיש."
הוא לא השתכנע.
פגשתי את מרשי והדיון החל. השופטת התורנית מקריית גת חמורת סבר, גם כועסת על ההמתנה, לאחר דיון לא קצר היא מחליטה לעצור עד יום א, ולא חמישה ימים, אך מוסיפה ורומזת למשטרה שאולי יש מקום לחקור חשדות חמורים יותר. זאת כשהיא מבהירה שהלקוח שלי יחד עם אחרים לקחו את החוק לידיים, במקום להתלונן למשטרה על הגניבה. הם החליטו, להחליף את המשטרה, את בית המשפט ואת ההוצאה לפועל. היא ראתה בזה מעשה חמור מאוד.
זה לא הסתדר לי שהלקוח שלי הוא עבריין שכזה. חשבתי להגיש ערר, אך מכיוון שזה התרחש ביום שישי, והארכת המעצר היא קצרה,המתנתי ליום ראשון. ביום ראשון הוא הובא להארכת מעצר נוספת של חמישה ימים.
המשטרה הגישה בקשה עם שורה של האשמות חמורות. עילות המאסר היו חשש לשיבוש הליכי חקירה, וגם מסוכנות לציבור. לא האמנתי שכך אדם נורמטיבי שמנהל את עיסקו יכול להתדרדר לתהום שכזו, ושהגנבים והרמאים צוחקים כל הדרך לקרבן הבא שלהם. בראש עבר לי הסרט המדהים, בכיכובו של מייקל דאגלס, "בדרך למטה", סרט המתאר כיצד אדם שיש לו ויכוח על דו"ח תנועה מתדרדר והופך לרוצח מטורף. זו פחות או יותר התמונה שצויירה לי על ידי נציגי המשטרה, אך זה לא הסתדר לי עם האיש.
מצד אחד עומדת לנגד עיני, בקשה מעצר חמורה ביותר, ומנגד כל העניין הזה לא מתיישב לי. הרי גנבו לו, אשתו הציגה לי קלטות של מצלמות האבטחה שרואים בהן את הגנבים מעמיסים את הציוד היקר שנגנב. גניבת הציוד שאותו הוא אמור להשכיר ללקוחות, מהווה מכה קשה לעיסקו ופרנסתו, עד שילך למשטרה, בית משפט, הוא בפועל עלול לפשוט רגל כמה פעמים.
הגנבים גם משכו צ'קים בלא כיסוי, חייבים ללקוח שלי, עשרות אלפי שקלים. בין לילה הגנבים הפכו ל"קרבן" והלקוח שלי עם העובד שלו הפכו לפושעים?? זה אחד הרגעים שאתה מרגיש שלמרות שאתה עורך דין, למרות שסומכים עליך, אולי לא תצליח להביא לאור את הצדק האמיתי.
ההמתנה לדיון הייתה די ארוכה, יחד איתי המתינו מחוץ לאולם עורכת דין הילה טל מהמשרד, אחיו ואשתו של הלקוח, ובני המשפחה של העצור הנוסף, עם עורך הדין שלו. ואז עלה במוחי רעיון, שהיה מונח לי שם בראש כל סוף השבוע. פניתי להילה ואמרתי לה :" הילה תבדקי לי בבקשה אם אין בחוק המטלטלין, סעיף שדומה לסעיף 18 לחוק המקרקעין."
סעיף 18 לחוק המקרקעין קובע, כי אדם יוכל להפעיל כוח סביר לפינוי פלישה טרייה למקרקעין שלו, או למניעת הסגת גבול, או כדי להגן על החזקה שלו בנכס.
אמרתי לה: " אם זה קיים בחוק המקרקעין , וזה הגיוני, מדוע שזה לא יהיה קיים גם בחוק המטלטלין, מדוע שאני אראה מישהו לוקח לי את הרכב למשל,ולא אוכל להגן על רכושי?"
תוך חמש שתי דקות הילה שולפת לי סעיפים ברורים בחוק המטלטלין, המאמצים אחת לאחת, את הוראות חוק המקרקעין.
בינגו !!
שלוש דקות לאחר מכן הילה שולפת לי כמה פסקי דין, המראים כי אנשים זוכו במקרים שכאלה, ואף נפסקו פיצויים כנגד המדינה בגין הגשת כתב אישום נגדם.
אמרתי להילה:" זה מה שיפה במקצוע שלנו, ליטיגציה ומשפטים, זו אומנות, בדיוק כמו שמוסיקאי יודע לחבר צלילים שונים ליצירת אומנות אחת. אפשר לחבר חוקים אזרחיים ופליליים יחד ליצרת אומנות של משפט נכון והוגן".
בדיון עצמו השופט אמר כי מדובר במקרה חמור במיוחד, כאשר העליתי בפניו את הטיעון הזה על פי חוק המטלטלין, הוא הופתע לחלוטין, הוכה בתדהמה של ממש, וכך גם התובע עצמו. הטיעון היחיד שהיה לתובע, שזה חוק אזרחי ופה מדובר בהליך פלילי חמור. טיעון חסר בסיס, שהרי שימוש בכח סביר זו תקיפה, וברור שהחוק האזרחי בא לתת מענה על בעייה במישור הפלילי.
השופט התלבט והתלבט, אך לא שיחרר, והאריך הארכה אחרונה שבסיומה, חייב או שיחרור או הצהרת תובע ובקשה למעצר עד תום ההליכים. הוא לא התייחס כלל לנימוק שלי שהפתיע אותו. ביום למחרת, הייתה הצהרת תובע ובקשה למעצר עד תום ההליכים. ביקשתי שיחרור מיידי.
התחלתי את הדיון בכך שהודעתי לשופט כי אני עומד כך שהוא יתייחס לטיעון שלי על חוק המטלטלין (בינחיים הילה הוסיפה עוד פסקי דין תומכים). אמרתי לו: "אדוני או שתקבל את הטיעון הזה, או שתדחה ותנמק מדוע אתה דוחה אותו."
לאחר דיון ארוך ביותר, קרב של ממש, השופט שיחרר את ההלקוח שלי ואת העובד שלו בערבות.
התביעה הגישה ערר לבית המשפט המחוזי. בפתח הדיון בערר המדינה החליטה לחזור בה מהערר, לאחר שכך המליץ בפניה בנחרצות שופט בית המשפט המחוזי.
המדינה אמנם הגישה כתב אישום, אך הגישה כתב אישום מצומצם ביותר, מחקו את סעיפי השוד, סחיטה באיומים, שבל"ר , קשירת קשר וכדומה. השאירו עבירת תקיפה ואיומים, שבה האשימו בעיקר את העובד של מרשי (גם כן שלא בצדק). מחפשים לעצמם מוצא של כבוד.
נעדכן בהמשך.
מסקנות:
החיים זה סרט, והמציאות עולה על כל דמיון.
הליטיגציה היא אומנות, גם כשהולך קשה ומפסידים בסיבוב הראשון אם את/ה מרגיש שנעשה עוול, או שלא השגת את היעד שאליו כיוונת, בסוף תמצא את החוק או פסק הדין שיביא לך את הניצחון.
העיסוק בליטיגציה ובמשפטים זה לא רק מקצוע, זו גם אומנות!!